CPD Audit

Frequently Asked Questions

You may contact the Legal Practice Board (Board) for further information if your question is
not answered in:

1. The frequently asked questions below; or
2. The CPD Guidelines; or
3. The CPD Audit checklist.

However, please note, that during the CPD Audit period it may take some time for the
Board to respond to email or telephone enquiries.

1. Whydo I need to do CPD and what competency areas do | need to do my CPD
points in?

Pursuant to rule 13B of the Legal Profession Rules 2009 (WA) (Rules) a legal
practitioner is required to complete a minimum of 10 CPD points in every CPD year
(CPD condition). A legal practitioner holding a practising certificate for less than 12
months will be required to obtain a minimum number of CPD points in accordance with
the table under rule 13B of the Rules (please also refer to the CPD Guidelines for Pro
Rata Practice).

Of the 10 CPD points required, a minimum of 6 points should be interactive and at least
1 point should fall within each of the 4 competency areas, being:

Competency Area 1: Practice Management

Competency Area 2: Professional Skills

Competency Area 3: Ethics and Professional Responsibilities

Competency Area 4: Substantive Law
Each QA provider should advise a legal practitioner of the number of points obtained
and in which relevant competency area(s) upon completion of an approved CPD
activity.
For further information please see rule 10 of the Rules.

2. Why am | required to provide information under a CPD Audit?

In accordance with rule 13B(3) of the Rules, if requested, a practitioner must provide
the Board with documentation or information in relation to a practitioner’'s compliance

with the CPD condition.

Each year the Board audits approximately 10% of the profession to ascertain general
compliance with the CPD condition. If selected for a CPD Audit, it is expected that a
legal practitioner will provide the information requested under the audit process.


https://www.lpbwa.org.au/Legal-Profession/Continuing-Professional-Development/CPD-Guidelines
https://www.lpbwa.org.au/Documents/Legal-Profession/Continuing-Professional-Development/CPD-record-card/CPD-Audit-Checklist
https://www.lpbwa.org.au/Documents/Legal-Profession/Continuing-Professional-Development/CPD-Guidelines/CPD-Pro-Rata-Practice-Guidelines.aspx
https://www.lpbwa.org.au/Documents/Legal-Profession/Continuing-Professional-Development/CPD-Guidelines/CPD-Pro-Rata-Practice-Guidelines.aspx

3. When will I receive aresponse to the CPD Audit?

A legal practitioner should receive an automatic confirmation email at the time of
submitting a response to the Board.

The Board will not send a further email confirming receipt of a legal practitioner’s
response to the CPD Audit.

It is anticipated that a legal practitioner will receive a response from the Board within
8 weeks of submitting the CPD Audit information. However, it may take some time to
assess a legal practitioner’s audit, and a response will be provided as soon as
practicable.

4. What do | need to include in my audit submission?

A legal practitioner is required to submit a CPD Record Card (either in word, pdf, or
excel) along with any required attachments. Please see the CPD Audit Checklist.

5. How do I know if an event is held by a QA provider? How do | know if an event
has been approved?

A list of approved QA providers can be found on the Board’s website. Please note QA
providers can be restricted in the delivery of CPD and it is important to check the CPD
activity you are undertaking is an approved activity.

If an event is approved as a single activity, the activity will be included in a list of
approved single activities found on the Board’s website.

o

| attended a CPD activity through an approved QA provider. Do | need to attach a
certificate of attendance?

Yes. If you are unable to obtain a certificate, please provide other evidence to
demonstrate your participation in the CPD activity.

7. What happens if an event has not been approved for CPD points?
A legal practitioner can submit a CPD Form 3 Application for Approval of a CPD Activity

by Practitioner. The applicable fee is $60.00. CPD Form 3 can be downloaded from the
Board’s website.

8. What is the maximum amount of CPD points that can be claimed through a single
CPD activity?

The maximum amount of CPD points that can be claimed for a single CPD activity
(even if the activity goes for more than 1 day) is 6 CPD points. A Conference is
considered to be a single CPD activity.

9. Where is the payment option form?

The Payment Options Form can be downloaded from the Board’s website.



https://www.lpbwa.org.au/Legal-Profession/Continuing-Professional-Development/CPD-record-card
https://www.lpbwa.org.au/Documents/Legal-Profession/Continuing-Professional-Development/CPD-record-card/CPD-Audit-Checklist
https://www.lpbwa.org.au/Legal-Profession/Continuing-Professional-Development/Approved-Single-Activities
https://www.lpbwa.org.au/Legal-Profession/Continuing-Professional-Development/Approved-Single-Activities
https://www.lpbwa.org.au/Documents/Legal-Profession/Continuing-Professional-Development/CPD-Form-3-Application-for-Approval-of-a-CPD-Activ-en.aspx
https://www.lpbwa.org.au/Documents/Legal-Profession/Continuing-Professional-Development/CPD-Form-3-Application-for-Approval-of-a-CPD-Activ-en.aspx
https://www.lpbwa.org.au/Documents/Becoming-A-Lawyer/Articles-of-Clerkship/Payment-Options-Form.aspx

10. What should I do if | am practising overseas?

11.

12.

If a legal practitioner has completed CPD overseas, a CPD Form 4 Application for
Variation of CPD Condition should be completed. CPD Form 4 can be downloaded from
the Board’s website.

Please note if CPD points have been undertaken through an approved QA provider, a
CPD Form 4 will not be required.

| presented a CPD presentation. How many points can | claim?

CPD points that can be obtained by completing an approved CPD activity are set out
under rule 13F of the Rules. Please note the activity must be through an approved QA
provider or be an approved activity under rule 15 of the Rules.

Please refer to the table below for presenter points.

Interactive activity

Presenter who prepared the material | 1.5 points for each complete 30 minutes
used in the activity

Presenter who presents material 1 point for each complete 30 minutes
prepared by someone else

Commentator 1 point for each complete 30 minutes

Chair 0.5 points for each complete 30 minutes

Is a publication an approved CPD activity?

It can be. CPD points that can be obtained by completing an approved CPD activity are
set out under rule 13F of the Rules. Please note the activity must be through an
approved QA provider or be an approved activity under rule 15 of the Rules. Please
refer to the table below:

Publication activity

All publication activities 0.5 points for each set of 500 words to a
maximum of 5 points for a single article.

As editor, as an alternative to the 1 point for each edition to a maximum of
previous item. 5 editions.



https://www.lpbwa.org.au/Documents/Legal-Profession/Continuing-Professional-Development/CPD-Form-4-Application-for-Variation-of-CPD-condit.aspx
https://www.lpbwa.org.au/Documents/Legal-Profession/Continuing-Professional-Development/CPD-Form-4-Application-for-Variation-of-CPD-condit.aspx
https://www.lpbwa.org.au/Legal-Profession/Continuing-Professional-Development/Approved-QA-Providers

13.

14.

15.

16.

17.

Can | complete all my points online?

Yes, a legal practitioner may complete all CPD points online, providing at least 6 are by
an interactive activity (please note, there are no longer any Covid-19 exemptions to this
rule).

An activity is considered interactive if there is a testing component during the activity, or
if it is a live webinar, or if it requires face-to-face interaction where questions may be
asked.

| have not met my CPD requirements, what do | do now?

A legal practitioner who has not complied with the CPD condition is still required to
respond to the CPD Audit, notifying the Board that CPD requirements have not been
met.

The Board will consider the circumstances of the breach of the CPD condition and
respond to the legal practitioner on an individual basis.

Please make sure that when you apply to renew your practising certificate you answer
‘no’ to question 10(a) “[h]ave you complied with your CPD requirements”.

Am | required to still do all my points if | only work part-time?

Yes, if you have chosen not to practice, are employed in a non-legal role or work part-
time and hold a current local practising certificate, you are still required to complete all
CPD requirements.

How many points are | required to complete if | am on parental leave or taking
extended leave?

The requirement to complete CPD is a condition on a practising certificate, and
continues as long as a legal practitioner holds a practising certificate, unless an
exemption is granted by the Board.

A legal practitioner on parenting leave, or on another form of absence from legal
practice that may warrant a reduction of CPD points, such as illness, needs to inform
the Board of the absence and submit a CPD Form 4 Application for Variation of CPD
condition. CPD Form 4 can be downloaded from the Board’s website.

Please also refer to the CPD Guidelines for Parenting Leave found on the Board’s
website.

Can | submit my response to the CPD Audit by post?

An electronic submission is preferred. Please email general@Ipbwa.com with your
completed audit information.



https://www.lpbwa.org.au/Documents/Legal-Profession/Continuing-Professional-Development/CPD-Form-4-Application-for-Variation-of-CPD-condit.aspx
https://www.lpbwa.org.au/Documents/Legal-Profession/Continuing-Professional-Development/CPD-Form-4-Application-for-Variation-of-CPD-condit.aspx
https://www.lpbwa.org.au/Documents/Legal-Profession/Continuing-Professional-Development/CPD-Guidelines/CPD-Parenting-Leave-Guidelines.aspx
mailto:general@lpbwa.com

18. 1 did not complete my CPD by 31 March 2021, however | did complete it the first
week of April 2021. Can these points be included in my compliance for the CPD
year ending 31 March 20217

No. CPD activities completed after 31 March 2021 form part of a legal practitioner’s
CPD compliance for the CPD year commencing 1 April 2021.

Please make sure that when you apply to renew your practising certificate you answer
‘no’ to question 10(a) “[h]ave you complied with your CPD requirements”.

19. What if | commenced the CPD activity prior to 31 March 2021, however | only
completed the activity after 31 March 2021, will these points be recognised?

No. The activity must be fully completed by 31 March 2021.

20. I hold a local practising certificate, but | have not been practising, do I still need
to complete CPD?

Yes. If a legal practitioner holds a current practising certificate, then the legal practitioner
must comply with the CPD condition, unless an exemption has been granted.

21. If I have submitted an application to the Board but it has not been assessed, can |
count this as CPD completed?

No, CPD activities can only be included once you have received approval from the
Board.

You should still respond to the CPD Audit, however a note should be included with your
submission if approval for an activity is pending.

Other handy links:

Guidelines for the Allocation of Topics to CPD Competency Areas.

Downloadable forms available on the Board’s website.



https://www.lpbwa.org.au/Documents/Legal-Profession/Continuing-Professional-Development/CPD-Guidelines/GUIDELINES-FOR-THE-ALLOCATION-OF-TOPICS-TO-CPD-COM
https://www.lpbwa.org.au/General/Downloadable-Forms

